Op zoek naar

ambachtelijk vakmanschap?

Poedercoating

Verfproces

De meest gangbare verwerkingsmethode is via elektrostatisch spuiten . Het voorwerp wordt daarbij elektrisch geaard en de poederverf wordt via een luchtmengsel naar het object verspoten (verneveld) waarbij het tijdens het verlaten van het spuitpistool elektrostatisch wordt geladen. Deze poederverfdeeltjes laten zich nu door het geaarde voorwerp aantrekken en slaan daarop neer. Vervolgens gaat het voorwerp met daarop poederlak een op 140°C tot 220°C verwarmde oven in. Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poederlakdeeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en ten slotte uithardt tot een vaste verflaag.

Door het elektrostatisch principe blijft het poeder aan het werkstuk kleven.

Voordelen

Een poedercoatlaag heeft een sublieme hechting, is krasvast en flexibeler dan een gespoten laklaag, verder is het heel makkelijk schoon te houden en zeer slijtvast. Poedercoaten is niet milieubelastend doordat er niet met oplosmiddelen gewerkt wordt.


Nadeel

Poedercoat vloeit niet zo mooi als een gespoten laklaag, maar mede door de vele innovaties van de afgelopen jaren worden de verschillen steeds kleiner . Verder kan een poedercoatlaag niet plaatselijk bijgemaakt worden. Het object zal ontlakt en opnieuw gecoat moeten worden. Op alle andere vlakken is poedercoat superieur aan spuitlakken.